לא צריך להיות כתב מוביל של חדשות חוץ כדי להבין כי מדי יום מתחוללים בעולם תהליכים רבי משמעות. בעולם הערבי, נסיונות הפיכה של השלטון הופכים לנפוצים יותר ויותר. אסונות טבע פוגעים בתשתיות מדינות רבות, ולמצב הכלכלי ההפכפך ברחבי העולם יש השפעה הרסנית על חברות בסדר גודל שונה.
עבור אנשים אשר באים בסחר עם גורמים במדינות שמעבר לים, כל אירוע שכזה עלול לפגוע באופן דרסטי בהכנסות. הרי הסיוט הגדול ביותר של כל יצואן הוא שלאחר מתן השירות, הצד השני לא יוכל לקיים את התחייבותו הכספית.
לצורך זה בדיוק נועד התחום של ביטוח ייצוא, אשר מעניק ביטחון כלכלי ושקט נפשי לכל אחד מאותם כלכלניים ואנשי עסקים הסבורים כי גבולות מדינת ישראל הם בגדר המלצה בלבד כשזה נוגע למתן שירותים ומוצרים, אך מעוניינים שעובדה זו לא תפגע בהכנסותיהם בשום מקרה.
מהו ביטוח ייצוא?
כנובע משמו, ביטוח ייצוא הוא ביטוח אלמנטרי אשר ניתן לאנשים אשר מעניקים שירותים למדינות השונות ברחבי הגלובוס. ביטוח שכזה מופעל כאשר הצד השני בעסקה אינו עומד בהתחייבויות הכספיות שלו, בין אם המדובר הוא בהשקעה, בעסקאות אשראי או בכל טווח של עסקה: משנה ועד לעשר שנים.
המקרים אשר מכסה ביטוח ייצוא
קיימים סוגים שונים של פוליסות ייצוא. אולם, במרבית המקרים המכנה המשותף ביניהן רחב בהחלט, וכולל מקרים ברמה הפרטית או הלאומית. בתחום הראשון, המסחרי, מכסה הביטוח מקרים של אי תשלום מתמשך של הצד השני בעסקה: עקב פשיטת רגל, קשיים כלכליים או כל גורם אחר. החיסוי הביטוחי עשוי לכסות עד 90% מכלל המקרים בקטגוריה זו.
התחום השני רחב מעט יותר, וכולל אירועים המתרחשים ברמה הלאומית או הגלובאלית. בהקשר הזה, ניתן לציין הפיכות, מלחמות ומהפכות, הגבלות אשר המדינות השונות מטילות על ייבוא, העברות מט'ח או המרות, תהליכים של הפקעה, הלאמה והחרמה, ועוד. ביטוח ייצוא מכסה לרוב אחוז נרחב מאד מהמקרים הללו (כ-95%), אשר בעולם המודרני הדינמי הופכים לתדירים יותר ויותר.
הגורמים המעניקים ביטוח ייצוא בישראל
כמעט בכל המקרים, ביטוח ייצוא בישראל ניתן מטעם "אשרא- החברה הישראלית לביטוח ייצוא בע'מ", אשר נמצאת בבעלות ממשלתית מלאה. כבר למעלה מחמישה עשורים שהחברה מעניקה פוליסות לייצואנים במגוון תחומים: תקשורת, רפואה, הנדסה, תעשייה, ביטחון, חקלאות וכן הלאה, ומחזור פעילותה הכלכלית עצום.
לאילו מדינות נוגע ביטוח הייצוא?
ביטוח ייצוא ניתן בדרך כלל למבצעים עסקאות עם מדינות מתפתחות או מפותחות, דוגמת מדינות מזרח אירופה, דרום אמריקה ודרום-מזרח אסיה. הגורמים הקובעים אילו מדינות יזכו לביטוח הם רמת הסיכון של עסקאות עם גורמים במדינה, ויחסי מסחר תקינים של ישראל עם המדינות הללו.
כמובן שהביקוש לעסקאות משפיעה רבות על ביטוחי הייצוא המוצאים. לדוגמא, במהלך שנת 2009 הוחלט להוסיף גם את בלארוס לרשימת המדינות שעסקאות ייצוא עם גורמים בתוכן יאפשר רכישת ביטוח- וזאת לאחר אי אילו בקשות של יצואנים בתחומי החקלאות, התשתיות ותקשורת לקיום יחסי מסחר עימה.
ההמלצה: לא לבצע עסקת ייצוא ללא ביטוח
למרבה הצער, ההיסטוריה הכלכלית מלאה בגורמים אשר החליטו לקחת את הסיכון ולא לבטח את עסקאות הייצוא שלהם- ונותרו חסרי כל. ביחס לזה, הפרמיה אשר נדרש היצואן לשלם לחברת הביטוח זעומה, ובכל אחד מהמקרים שווה את ההשקעה. הביטוי "עדיף להיזהר מאשר להצטער" פועל פה שעות נוספות, ומתנוסס מעל כל עסקה רחבת היקף בצורה של מיליוני דולרים.
עלותה של הפרמיה הוא לרוב מספר אחוזים בודדים מסכום הביטוח, כאשר יש להוסיף גם דמי התחייבות בשיעור של כ-0.2% מגובה הביטוח לשמירת הפוליסה. מעבר לכך, לא מעט בנקים מקנים את המימון לעסקה בביטוח שכזה, כך שהדבר הופך להכרחי.