ביטוח סיעודי נועד לתת כיסוי ומענה כספי למצבים סיעודיים של אנשים, האוכלוסייה בעולם מזדקנת וניתן לראות כי תוחלת החיים עולה עם הזמן ובסופו של דבר המצב גורם לעלייה של אוכלוסיית החולים הסיעודיים.
האחריות על החולה הסיעודי נחה של משפחתו אך לא כל אחד יכול לעמוד בנטל הכלכלי והפיזי שמצריך מצב מיוחד זה ומסגרת הביטוח הסיעודי מספקת פיתרון אולטימטיבי לאלו המעוניינים להבטיח את עתידם הסיעודי.
איזה סוגים של ביטוח סיעודי ישנם?
שוק הביטוח הישראלי מציע כיום שני סוגים של ביטוח בריאות סיעודי – הביטוח הקולקטיבי אותו כולנו מכירים מקופות החולים והביטוח הפרטי.
ההבדל בין שני סוגי הביטוח הוא בעיקר המחיר אך יש לשים לב להבדלים רבים אחרים. ביטוח סיעודי קולקטיבי הוא ביטוח שמותאם לאוכלוסייה רחבה במיוחד אך הוא גם משתנה לעומתה ולכן נוכל לראות שבתקופה מסוימת בה היו הרבה מבוטחים שהפכו לסיעודיים הם קיבלו תשלומים נמוכים יותר מהצפוי וזאת לאור העובדה שהיה צורך לשלם להרבה מבוטחים בו זמנית את כספי הביטוח.
בשוק הפרטי התשלומים הם קבועים והם אינם מושפעים ממצב החולים הסיעודיים המבוטחים, ניתן לומר שמדובר על חברות ביטוח שמספקות גב כלכלי איתן ואם חשוב לכם לדעת בדיוק כמה כסף תקבלו ואם לא תרצו שסכום זה יהיה מושפע מדבר שיקלו לעשות ביטוח סיעודי פרטי, יש רק לקחת בחשבון כי הפרמיה יקרה בהרבה מהביטוח הסיעודי הניתן דרך קופות החולים.
מה חשוב לדעת על ביטוח סיעודי?
חברות ביטוח שמספקות ביטוח מסוג זה מבקשות הצהרת בריאות טרם הצטרפות אדם כזה או אחר לשורותיהן, אם מצבו הבריאותי רע במיוחד הן יכולות לסרב לבטחו וכל שנותר לו לעשות הוא לחפש חברת ביטוח שתסכים לבטחו.
בעבר חברות הביטוח היו מספקות למבוטח ביטוח סיעודי לתקופה מוגבלת של עד שלוש שנים ולאחריה הוא היה מחויב לתת שוב הצהרת בריאות ואם חלילה בריאותו התדרדרה חברת הביטוח יכלה לסרב לבטחו שוב. כיום המצב שונה, אדם רשאי להמשיך ולהיות מבוטח כל עוד הוא מעוניין בכך והוא משלם את כספי הביטוח כראוי, כמו כן הוא אינו מחויב לתת שוב ושוב הצהרות בריאות.
מהי ההגדרה של חולה סיעודי על פי ביטוח סיעודי?
ישנן שש פעולות בסיסיות יום יומיות כמו להתקלח, להתלבש, לשבת, לקום ולאכול אותם אדם צריך לבצע בעצמו, אדם שאינו יכול לבצע חלק מפעולות אלו נחשב אדם במצב סיעודי.
בעבר אדם היה מוגדר סיעודי לאחר שלא יכול היה לבצע שלוש מהפעולות הללו אך לאחר התערבות המפקח על הביטוח נקבע כי אדם ייחשב לסיעודי כשהוא לא יוכל לבצע שניים מתוך ששת הפעולות.
מדוע חשוב לעשות ביטוח סיעודי?
האחריות על הטיפול בחולה הסיעודי כאמור היא על משפחתו ולשם החישוב והבנת המחיר הכולל בטיפול בחולה הסיעודי נציין כי מטפל סיעודי מקבל שכר מינימום בתוספת שלושים אחוז, הוא זכאי לחופשות, פיצויים, נסיעות, מחייה וביטוח רפואי וכך קורה שהעלות הרגיל של הטיפול בחולה הסיעודי היא בסביבות ה- 8,500 שקלים. נניח שהביטוח הלאומי מסייע קצת ולזאת ניתן לצרף חסכונות אם יש אבל בסופו של דבר 8,500 שקלים הם הוצאה נכבדת לחודש ואין ספק שכדאי וניתן להימנע ממצב בו אתם משלמים הון תועפות או משעבדים את חייכם לטיפול בבן משפחה במצב סיעודי.
חוק הסיעוד מטעם המוסד לביטוח לאומי מספק לאנשים במצב סיעודי שנמצאים בביתם ולהם הכנסה מסוימת מטפל סיעודי לחמישה ימים בשבוע לכמה שעות, מטפל זה מנקה, מבשל, מסייע להתרחץ ולהחליף בגדים וכדומה אך אצל מרבית החולים הסיעודיים אין זה מספיק והם זקוקים להשגחה צמודה בכל שעות היממה או ברובה.
במקרים מאוד מסוימים משרד הבריאות מסייע בתקציב אשפוז סיעודי אך מדובר על משפחות במצב כלכלי קשה במיוחד ובדרך כלל אשפוז בבית חולים או בית אבות סיעודי לא ממומן על ידי הביטוח הלאומי או המדינה, אשפוז שכזה יעלה בסביבות ה – 14,000 שקלים.
מימוש ביטוח סיעודי
על מנת לממש את הפוליסה יש להציג מסמכים רפואיים מטעם הביטוח הלאומי שיוכיחו את המצב הרפואי החדש – ללא הוכחה שהאדם הפך לסיעודי לא יוכלו לממש את הפוליסה.
לא רק זאת, במקביל יש להמציא קבלות ואישורים על רכישת כלי עזר או שירותי סיעוד בהתאם לסוג הביטוח שנקבע.
חשוב לדעת – לא תמיד חברות הביטוח ממהרות לעיין באישורים של ביטוח לאומי ויכול להיות כי מימוש הביטוח יהיה קשה מכפי שניתן לחזות מראש. חברות הביטוח יעשו הכל כדי להוכיח שהמצב החדש לא סיעודי כדי שרבים יתקשו לממש את הפוליסה שלהם. מידע נוסף והתמודדות עם חברות הביטוח תוכלו לקרוא בהרחבה במאמר זה.